nasturella

nasturella

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 236]

Krem z pieczonych buraków

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pyszna, rozgrzewająca zupa

Krem z pieczonych buraków Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Krem z pieczonych buraków

 

  • 1 kg buraków
  • porcja rosołowa + warzywa na rosół
  • garść świeżego tymianku
  • sok wyciśnięty z 1 pomarańczy
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • śmietana
  • grzanki lub groszek ptysiowy
  • 2 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

Krem z pieczonych buraków
Buraki myjemy i zawijamy w folię aluminiową (większe kroimy na mniejsze kawałki). Pieczemy w piekarniku w 200 stopniach przez godzinę. Z porcji rosołowej i wawrzyw gotujemy wywar. Upieczone buraki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na złoty kolor, dodajemy pokrojony w kosteczkę czosnek, a po chwili buraki. Smażymy przez ok3 minuty, dodajemy tymianek oraz świeżo wyciśnięty sok z cytryny, sól i pieprz. Dusimy około 3 minut. Buraki dodajemy do wywaru i miksujemy na krem. Doprawiamy do smaku. Podajemy ze śmietaną oraz grzankami.
Krem z pieczonych buraków
Buraki myjemy i zawijamy w folię aluminiową, pieczemy przez godzinę
Krem z pieczonych buraków
Wyciskamy świeży sok z jednej pomarańczy
Krem z pieczonych buraków
Smażymy cebulę, czosnek, buraki oraz dolewamy sok
Krem z pieczonych buraków
Buraki dodajemy do wywaru i doprawiamy,na koniec miskujemy

Tagi:

buraki