Neblina

Neblina

Szef Kuchni
[Przepisów: 22]

Krem z pieczonych czerwonych buraczków

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Wigilijna zupa powinna być bardzo aromatyczna, pełna smaku i doskonała. Taki jest mój krem z czerwonych pieczonych buraczków. Może być alternatywą dla tradycyjnego barszczu.

Krem z pieczonych czerwonych buraczków

Składniki:

Krem z pieczonych czerwonych buraczków

 

  • czerwone buraki duże : 4 - 5 sztuk
  • gorący bulion z warzyw : 2 litry
  • masło : 2-3 łyżki
  • czarny mielony pieprz : 1 łyżeczka
  • sól selerowa lub czosnkowa : 1- 2 łyżeczki
  • ugotowana marchewka : 1 sztuka
  • olej słonecznikowy lub rzepakowy : 2 łyżki

 

Sposób przygotowania:

Krem z pieczonych czerwonych buraczków
Buraki umyć, pokroić na 4 centymetrowe kawałki, umieścić w żaroodpornym naczyniu lub ceramicznej formie. Oprószyć przyprawami, skropić olejem. Buraki przykryć np. aluminiową folią. Zapiekać 35 - 40 minut. Wystudzić, obrać, zmiksować z bulionem, marchewką oraz masłem. Jeżeli jest to konieczne, doprawić solą. Zagotować, zdjąć z ognia. Krem z buraków podawać gorący. Można posypać płatkami suszonego czosnku lub polać gęstą śmietaną.

Tagi:

buraki