akrobatka2

akrobatka2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 594]

Krem z pieczonych pomidorów

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Wyrazisty krem z pieczonych pomidorów. Jeden z moich ulubionych kremów ;) Serdecznie polecam!!! ;D.

Krem z pieczonych pomidorów

Składniki:

Krem z pieczonych pomidorów

 

  • 2 kg dojrzałych pomidorów
  • 1 główka czosnku
  • 8-10 świeżych gałązek tymianku
  • sól i pieprz
  • 4 łyżki oliwy
  • 1,7 l bulionu z kurczaka lub warzywnego
  • świeża bazylia

Sposób przygotowania:

Krem z pieczonych pomidorów
Pomidory przekroić w pół, umieścić je rozcięciem do góry na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Dodać do nich tymianek oraz przeciętą w poprzek główkę czosnku. Całość przyprawić i polać oliwą. Piec w 220 st.C około 25-30 minut, aż pomidory zmiękną, a skórka się zmarszczy.

Upieczone pomidory przełożyć do garnka, wyciągając gałązki tymianku, a z łupinek delikatnie wycisnąć miąższ czosnku i dodać go do pomidorów. Zalać bulionem i gotować około 20 minut od momentu zagotowania. Następnie wrzucić listki bazylii i zmiksować wszystko blenderem na gładki krem.

Krem ponownie gotować około 25 minut na wolnym ogniu do zgęstnienia. Podawać np. z listkami bazylii, jogurtem. Smacznego! (inspiracja/ źródło: (książka: Jamie Oliver's)