Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Krem z pieczonych pomidorów i papryki z grzankami

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Pyszny, jesienny rozgrzewający krem z pieczonych pomidorów i papryki z czosnkowymi grzankami poleca się na obiad :)

Krem z pieczonych pomidorów i papryki z grzankami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Krem z pieczonych pomidorów i papryki z grzankami

 

Sposób przygotowania:

Krem z pieczonych pomidorów i papryki z grzankami
Paprykę myjemy, kroimy na pół, usuwamy gniazda nasienne i przekładamy na blachę do pieczenia wyłożoną pergaminem. Pomidory myjemy, osuszamy, kroimy na pół i układamy koło papryk. Dodajmy 2 ząbki czosnku i wszystko razem wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 25 minut.

Kiedy warzywa się nam upieką wyjmujemy je z piekarnika. W garnku rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy i przekładamy do niego upieczone (nie obierane ) pomidory i paprykę, wlewamy bulion i gotujemy wszystko około 15 minut.

Po tym czasie zupę blendujemy, przecieramy przez sitko, przelewamy z powrotem do garnka, doprawiamy do smaku sola i pieprzem i odparowujemy do momentu uzyskania pożądanej konsystencji. W międzyczasie bagietkę kroimy w kostkę.

Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy oliwek, dodajemy posiekany drobno czosnek i kiedy z patelni zacznie unosić się aromat czosnku dodajemy pokrojoną bagietę.

Grzanki smażymy po 2-3 minuty z każdej strony lub do momentu uzyskania złotego koloru.

Zupę serwujemy z grzankami czosnkowymi, możemy posypać ją też startym parmezanem, smacznego ; )
Krem z pieczonych pomidorów i papryki z grzankami
Pomidory, paprykę i czosnek pieczemy w piekarniku
Krem z pieczonych pomidorów i papryki z grzankami
Upieczone warzywa przesmażamy na oliwie a potem gotujemy w bulionie