Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Krem z selera z imbirem i limonką z grzankami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Pyszny, prosty i bardzo zdrowy krem z selera z dodatkiem rozgrzewającego imbiru i aromatycznej limonki to świetna propozycja nawet dla tych którzy za selerem nie przepadają, w tej wersji smakuje wyśmienicie :)

Krem z selera z imbirem i limonką z grzankami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Krem z selera z imbirem i limonką z grzankami

 

  • 1 seler (około 400 gram )
  • 2-3 średniej wielkości ziemniaki
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • Skórka otarta z ½ limonki
  • Sok z ½ limonki
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 4 kromki pieczywa tostowego
  • 2 łyżki masła
  • Sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Krem z selera z imbirem i limonką z grzankami
Selera obieramy kroimy w kostkę. W garnku rozpuszczamy łyżkę masła i przesmażamy na niej pokrojony seler, aż lekko się zeszkli.

Do selera dodajemy obrane, pokrojone ziemniaki i wszystko przesmażamy jeszcze 2-3 minuty. Warzywa zalewamy bulionem, dodajemy skórkę otartą z limonki i starty na tarce imbir i gotujemy pod przykryciem około 30-40 minut ( lub do momentu kiedy warzywa zmiękną ).

Kiedy warzywa będą już miękkie odstawiamy zupę do przestygnięcia. Przestudzoną zupę blendujemy na gładko, z powrotem podgrzewamy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z limonki i gotujemy jeszcze 15 minut.

Na patelni rozpuszczamy drugą łyżkę masła i przesmażamy na niej na złoty kolor pokrojony w kostkę chleb tostowy. Zupę serwujemy gorącą z chrupiącymi grzankami, smacznego ; )


Krem z selera z imbirem i limonką z grzankami
Pokrojonego w kostkę selera przesmażamy na maśle
Krem z selera z imbirem i limonką z grzankami
Dodajemy ziemniaki, przyprawy i bulion gotujemy do miękkości, blendujemy
Krem z selera z imbirem i limonką z grzankami
Na maśle zarumieniamy na złoty kolor grzanki z chleba tostowego