szpileczka

szpileczka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1249]

Krem z soczewicy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Potrawy z soczewicą dopiero zaczynam gotować, ale coraz bardziej się do nich przekonuję. Zupka z soczewicy z dodatkiem marchewki była pyszna.

Krem z soczewicy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Krem z soczewicy

 

  • 100 g soczewicy z puszki
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • pieprz
  • 1/2 kostki rosołowej
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • szczypiorek

Sposób przygotowania:

Krem z soczewicy
Marchewki obieramy kroimy na małe kawałki i gotujemy w małej ilości wody z dodatkiem kostki rosołowej. Gdy marchewki będą al dente dodajemy soczewicę z puszki. Cebulę należy pokroić na drobną kostkę i zeszklić na oliwie. Cebulę dodać do garnka i wszystko razem zmiksować blenderem. Zupę doprawiamy pieprzem. Rozlewamy na talerze i dekorujemy łyżką jogurtu naturalnego oraz posiekanym drobno szczypiorkiem.
Krem z soczewicy
Etap 1 Na patelni szklimy cebulę na oliwie
Krem z soczewicy
Etap 2 Z garnku gotujemy pokrojoną marchewkę
Krem z soczewicy
Etap 3 Do marchewki dodajemy soczewicę z puszki
Krem z soczewicy
Etap 4 Dodajemy cebulę i wszysko miksujemy na krem

Tagi:

soczewica