Kniejson

Kniejson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 446]

Krem z zielonego groszku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Krem z zielonego groszku

Krem z zielonego groszku

Składniki:

Krem z zielonego groszku

 

  • 0,5kg zielonego groszku
  • 400ml rosołu
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki masła
  • 100ml śmietanki 30%
  • 1 żółtko
  • kruche ciasto
  • liście bazylii
  • oliwa

Sposób przygotowania:

Krem z zielonego groszku
Z rozwałkowanego ciasta wyciąć wstęgi. Wstęgi po nakłuwać widelcem i upiec. Groszek ugotować, zmiksować i przetrzeć przez siko, do przetartego groszku dolać rosół. Z masła i maki zrobić zasmażkę którą należy rozprowadzić jedną chochlą zupy. Zupę gotować i dodawać po łyżce zasmażki, zagotować i zdjąć z ognia. Bazylię wrzucamy na zimną oliwę i podgrzewamy do momentu aż stanie się chrupiąca. przed podaniem zupę zaciągamy zahartowaną śmietaną i żółtkiem a bazylie układamy na ciastku.