Hrabina w kuchni

Hrabina w kuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 383]

Krem z zielonych szparagów

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Prosta, smaczna i niewyszukana zupa - krem z zielonych szparagów u mnie w domu jest obowiązkową pozycją w sezonie szparagowym.

Krem z zielonych szparagów

Składniki:

Krem z zielonych szparagów

 

Sposób przygotowania:

Krem z zielonych szparagów

Etap 1:

Krem z zielonych szparagów
Smaczna zupa-krem z zielonych szparagów.

Na rozgrzanej oliwie zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek.

Etap 2:

Krem z zielonych szparagów
Smaczna zupa-krem z zielonych szparagów.

Ziemniaki oczyścić i pokroić w drobną kostkę, dodać do cebuli i smażyć jeszcze przez kilka minut.

Etap 3:

Krem z zielonych szparagów
Smaczna zupa-krem z zielonych szparagów.

Wlać bulion drobiowy. Gotować 10-15 minut, aż ziemniaki zmiękną. Doprawić solą i pieprzem, można dodać szczyptę przyprawy typu kucharek. Szparagi umyć, usunąć zdrewniałe końcówki, pokroić na 2 cm kawałki i wrzucić do bulionu. Zostawić kilka "główek szparagów" do dekoracji. Gotować jeszcze ok. 10 minut.

Etap 4:

Krem z zielonych szparagów
Smaczna zupa-krem z zielonych szparagów.

Zupę zmiksować blenderem. Podawać z główkami szparagów, posypać świeżym koperkiem i świeżo zmielonym pieprzem. Można podawać z grzankami.


Tagi:

szparagi