Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Krem ze szczawiu z jajkiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Pyszna, kwaskowa zupa krem ze szczawiu to kwintesencja wiosny na talerzu, podana z jajkiem ugotowanym na twardo, zasmakuje każdemu, smacznego :)

Krem ze szczawiu z jajkiem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Krem ze szczawiu z jajkiem

 

Sposób przygotowania:

Krem ze szczawiu z jajkiem
Jajka gotujemy na twardo, zalewamy wodą, obieramy, odstawiamy na bok. Szczaw myjemy, osuszamy, kroimy w paski.

W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy pokrojony szczaw, sok z cytryny i posiekany czosnek i dusimy wszystko około 5 minut. Do przesmażonego szczawiu dodajemy obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki, zalewamy wszystko bulionem i gotujemy 20-25 minut.

Zupę odstawiamy do przestygnięcia. Przestudzoną zupę blendujemy i z powrotem zagotowujemy, zupę doprawiamy solą i pieprzem – gotujemy około 10 minut.

Zupę serwujemy gorącą z połówkami jajka na twardo, smacznego ; )  


Krem ze szczawiu z jajkiem
Szczaw mujemy, kroimy i przesmażamy na maśle z czosnkiem
Krem ze szczawiu z jajkiem
Podajemy ziemniaki, bulion gotujemy 25 minut, blendujemy

Tagi:

zupa szczaw