bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Krem ze szparagów zielonych

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Delikatny, lekki przepyszny

Krem ze szparagów zielonych Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Krem ze szparagów zielonych

 

Sposób przygotowania:

Krem ze szparagów zielonych
zparagi umyć i odkroić twarde końcówki, pokroić na części. Główki odciąć, wrzucić do gotującego się bulionu na minutę, żeby się tylko zblanszowały, wyjąć i zostawić do ozdobienia zupy na talerzach. Resztę szparagów pokroić, dodać do bulionu i gotować na wolnym ogniu aż zmiękną. Cebulę i czosnek obrać, posiekać i zeszklić na maśle. Dodać do ugotowanych szparagów. Doprawić do smaku solą, świeżym pieprzem, szczyptą gałki, gotować 5 minut. Następnie dodać śmietanę i całość zmiksować, po czym przetrzeć przez sitko, żeby pozbyć się pozostałych włókien, jeśli są nadal po miksowaniu. Ozdobić przygotowanymi wcześniej główkami szparagów. Można doprawić jeszcze śmietaną do smaku. Podawać z grzankami zrobionymi z białego pieczywa, upieczonymi na suchej patelni. Gotowe !
Krem ze szparagów zielonych
Wiosenna zupa krem ze zmiksowanych szparagów