Krem ziemniaczano-porowy z tymiankiem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Kremy robię dość często, na tą wersję zdecydowałam się z biegu, by wykorzystać resztę pora, który został mi z innej potrawy.

Krem ziemniaczano-porowy z tymiankiem

Składniki:

Krem ziemniaczano-porowy z tymiankiem

 

  • 150 g białej części pora
  • 1 średniej wielkości biała cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 500 g ziemniaków
  • 800 ml wody
  • 1 łyżeczka tymianku
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżeczki śmietanki 36%
  • 3 łyżeczki drobno pokrojonego sera z niebieską pleśnią do podania

Sposób przygotowania:

Krem ziemniaczano-porowy z tymiankiem

ETAP 1:

Krem ziemniaczano-porowy z tymiankiem
Cebulę z porem i tymiankiem smażymy przez chwilę

Cebulę i pora kroimy w dowolnej wielkości kawałki, przekładamy do garnka, oprószamy lekko solą i razem z tymiankiem podsmażamy na oleju przez 5 minut.

ETAP 2:

Krem ziemniaczano-porowy z tymiankiem
Do pora z cebulą dodajemy wodę i ziemniaki

Całość zalewamy wodą, doprowadzamy do wrzenia i dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy na wolnym ogniu do czasu, aż ziemniaki będą miękkie.

ETAP 3:

Krem ziemniaczano-porowy z tymiankiem
Całość blendujemy i podajemy ze śmietaną i serem

Ugotowaną zupę blendujemy na gładko, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i przelewamy do miseczek.


Na każdą porcję wykładamy po pół łyżeczki śmietany i mieszamy, wierzch posypujemy pokrojonym serem.