Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Kremowa brokulowa z groszkiem i feta

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Przepyszna zupa kremowa podana z makaronem kolanka. Sycaca, odzywcza i smaczna.

Kremowa brokulowa z groszkiem i feta

Składniki:

Kremowa brokulowa z groszkiem i feta

  • Brokul - 600g,
  • porcja rosolowa np. 4 skrzydla,
  • groszek zielony mrozony - 2 szklanki,
  • ser feta - 250g,
  • czosnek - 3 duze zabki,
  • makaron - male kolanka - ok 300g,
  • vegeta - 2 lyzki,
  • sól,pieprz,

Sposób przygotowania:

Kremowa brokulowa z groszkiem i feta

Makaron ugotowac al dente w/g wskazówek na opakowaniu. Ser feta pokroic w kosteczke.Czosnek przecisnac przez praske. Brokula obrac, umyc i podzielic na male czastki. Lodyge obrac i pokroic w kosteczke. Porcje rosolowe umyc, wrzucic do duzego garnka razem z pokrojona lodyga, dwoma lyzkami vegety i dodac 1,5 litra zimnej wody. Zagotowac i zebrac szum. Gotowac na malym ogniu przez 15 minut pod przykryciem, dodac brokula, gotowac przez 10 minut bez przykrycia. Dodac przeplukany groszek, gotowac okolo 5-7 minut, dodac zmiazdzony czosnek, zagotowac. Zdjac z ognia, dodac ser feta, wymieszac i wszystko zmiksowac dokladnie przy pomocy blendera. Przelac przez sito do drugiego garnka w celu odrzucenia lupinek po groszku. Podawac na cieplo z makaronem. Jezeli lubimy bardziej gesta zupe, mozemy zredukowac ilosc wody do 1,25l.