Cukiereczek13

Cukiereczek13

Złoty Ekspert
[Przepisów: 651]

Kremowa kasza gryczana z warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Kremowe połączenie kaszy gryczanej, warzyw i pieczarek.

Kremowa kasza gryczana z warzywami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kremowa kasza gryczana z warzywami

 

Sposób przygotowania:

Kremowa kasza gryczana z warzywami
Kaszę gryczana gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Brukselkę gotujemy około 5-7 minut w osolonej wodzie. Po ugotowaniu obieramy z niej liście. Pieczarki obieramy i kroimy w plastry. Paprykę obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy ją w słupki. Na masełku podsmażamy pieczarki, gdy już puszczą sok dodajemy do nich paprykę. Dodajemy soli i pieprzu do smaku. Gdy papryka będzie miękka wsypujemy kaszę gryczaną, chwilkę smażymy. Kolejno dodajemy mascarpone i dokładnie mieszamy. Smażymy aż do rozpuszczenia serka. Dodajemy listki brukselki i smażymy chwilkę na wolnym ogniu. Doprawiamy ewentualnie jeszcze pieprzem i solą do smaku. Tak przygotowaną kasze możemy podawać z mięsem, ale może też stanowić samodzielny posiłek.
Kremowa kasza gryczana z warzywami
Pieczarki obieramy i kroimy w plastry. Podsmażamy je na maśle.
Kremowa kasza gryczana z warzywami
Paprykę obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy ją w słupki.
Kremowa kasza gryczana z warzywami
Kolejno dodajemy mascarpone i dokładnie mieszamy.
Kremowa kasza gryczana z warzywami
Dodajemy listki brukselki i smażymy chwilkę na wolnym ogniu.