ajo

ajo

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 353]

Kremowa pomidorowa z bazylią

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Gęsty pomidorowy krem, najlepszy z grzankami

Kremowa pomidorowa z bazylią Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kremowa pomidorowa z bazylią

 

  • 1 puszka pomidorów w kawałkach bez skóry (400g)
  • 1 kartonik sosu/zagęszczonego soku pomidorowego (500g) np. Primo Gusto
  • szklanka świeżych liści bazylii
  • 300 ml wody/bulionu
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • śmietanka kremowa 30% (ilość wg uznania)
  • sól, pieprz, wegeta natur, oregano, cukier
  • blender

 

Sposób przygotowania:

Kremowa pomidorowa z bazylią
Cebulę drobno kroimy i podsmazamy na oliwie. Po paru minutach dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażamy jeszcze 3 minuty, następnie dodajemy pomidory, sos pomidorowy oraz wodę. Całość doprawiamy solą, pieprzem, 1 łyżeczką oregano, cukrem (ja daję zwykle 3 łyżeczki), wegetą natur. Po zagotowaniu gotujemy całość pod przykryciem około 20 minut. Następnie dodajemy świeżą bazylię i za pomocą blendera całość zmiksować na gładki krem. Na koniec dodać śmietankę, ja dodałam około 1/3 szklanki. Zupę przekładamy na talerze, dekorujemy listkami bazylii i dodajemy grzanki (ja użyłam gotowych z oliwą z oliwek i czosnkiem, ale zachęcam do zrobienia samodzielnie). Smacznego :)
Kremowa pomidorowa z bazylią
Tu zupka jeszcze bez bazylii, doprawioną gotujemy ok. 20 minut
Kremowa pomidorowa z bazylią
Dodajemy świeżą bazylię, która zaostrzy smak dlatego należy zachować ostrożność z pieprzem
Kremowa pomidorowa z bazylią
Całość miksujemy, aby uzyskać krem. I gotowe... :)