anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Kremowa zupa jarzynowa z dynią

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Gęsta, kremowa, pełna witamin, a dzięki sporej ilości dyni w pięknym, optymistycznym kolorze zupa. Odpowiednia na chłodne jesienne dni, bo znakomicie rozgrzewająca ze sporą ilością imbiru.

Kremowa zupa jarzynowa z dynią Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kremowa zupa jarzynowa z dynią

 

  • dynia - 1/2 kg
  • pietruszka korzeń – 1 szt.
  • marchewka – 1 szt.
  • ziemniaki – 2 szt.
  • bulion warzywny - 1,5 l
  • cebula - 1 szt.
  • imbir świeży - do smaku
  • papryczka chilli – do smaku
  • świeża kolendra /same listki/ - do smaku
  • oliwa - 1 łyżka
  • masło – 1 łyżka
  • sól morska - do smaku
  • pieprz kolorowy - do smaku

Sposób przygotowania:

Kremowa zupa jarzynowa z dynią
Do rondla wlać oliwę, dodać masło i pokrojoną cebulę. Usmażyć do lekkiego zrumienienia. Pietruszkę, marchewkę i ziemniaki obrać, umyć i pokroić. Warzywa przełożyć do garnka, wlać pół litra bulionu i chwilę gotować.

Umytą, obraną ze skóry i pozbawioną nasion dynię pokroić w dużą kostkę. Przełożyć do garnka, wlać pozostały bulion i całość gotować do miękkości.Dodać starty na drobnej tarce imbir i pokrojoną papryczkę chilli.

Doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejszyć ogień i jeszcze przez chwilę pogotować.

Zdjąć garnek z ognia i doprawić zupę solą i świeżo mielonym kolorowym pieprzem.

Zupę zmiksować blenderem na gładki krem. Jeśli zupa jest zbyt gęsta można dolać więcej gorącego bulionu lub wody.  

Podawać z posiekaną natką świeżej kolendry.
Kremowa zupa jarzynowa z dynią
Pietruszkę, marchewkę i cebulę obrać, umyć i pokroić.
Kremowa zupa jarzynowa z dynią
Warzywa przełożyć do garnka, wlać pół litra bulionu i chwilę gotować.
Kremowa zupa jarzynowa z dynią
Umytą, obraną ze skóry i pozbawioną nasion dynię pokroić w dużą kostkę.

Tagi:

dynia