eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Kremowa zupa pieczarkowa Eli

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Pyszny krem pieczarkowy. Zmiksowałam razem przesmażone z cebulką pieczarki, ziemniaki i jarzyny. Wyszła pyszna zupka.

Kremowa zupa pieczarkowa Eli Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kremowa zupa pieczarkowa Eli

 

  • 1 porcja rosołowa z kurczaka
  • 1/2 kg pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki masła
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/2 średniego selera
  • 5 ziemniaków
  • 200 ml śmietany 30 %
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • maggi do smaku
  • kwaśna gęsta śmietana 12 % do dekoracji
  • listki natki pietruszki do dekoracji
  • grzanki

Sposób przygotowania:

Kremowa zupa pieczarkowa Eli
Porcję rosołową umyć,włożyć do garnka i zalać wodą. Całość posolić i zagotować. Pieczarki oczyścić i pokroić w pół plasterki. Cebulę obrać z łupinek i drobniutko pokroić. Na patelni roztopić masło,dodać pieczarki,cebulę,oprószyć solą,pieprzem i usmażyć na rumiano. Marchewki,pietruszkę i seler obrać ze skórki,umyć i pokroić w kostkę. Ziemniaki obrać ze skórki,umyć i pokroić w kostkę. Z wywaru wyjąć ugotowaną porcję rosołową i ostudzić. Do wywaru dodać przesmażone pieczarki,ziemniaki,jarzyny i gotować do miękkości. Obrać mięso z porcji rosołowej,pokroić i dodać do zupy. Śmietanę wlać do garnka,dodać gorącej zupy,wymieszać,wlać do zupy i zagotować. Ugotowaną zupę dokładnie zmiksować na krem. Zupę wlać na talerze i na środek wyłożyć grzanki. Zupę udekorować kwaśną śmietaną i listkami natki pietruszki. Smacznego!
Kremowa zupa pieczarkowa Eli
Pieczarki oczyścić i pokroić w pół plasterki.
Kremowa zupa pieczarkowa Eli
Cebulę obrać z łupinek i drobniutko pokroić.
Kremowa zupa pieczarkowa Eli
Marchewki,pietruszkę i seler obrać ze skórki,umyć i pokroić w kostkę.
Kremowa zupa pieczarkowa Eli
Ziemniaki obrać ze skórki,umyć i pokroić w kostkę.