Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Kremowa zupa serowa z zieloną pietruszką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Kremowa zupa z serków topionych z dodatkiem zielonej pietruszki znika w mgnieniu oka :)

Kremowa zupa serowa z zieloną pietruszką Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kremowa zupa serowa z zieloną pietruszką

 

  • 1 litr wywaru ( w moim przypadku rosół drobiowy ale świetnie nada się także wywar z kostki rosołowej )
  • 2 serki topione po 100 g ( ja preferuje ementaler i szczypiorkowy)
  • mała miseczka posiekanej natki pietruszki (około 2 duże pęczki)
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Kremowa zupa serowa z zieloną pietruszką
Wywar podgrzewamy aż się zagotuję, w tym czasie kroimy na drobno zieloną pietruszkę. Kiedy wywar wrze odlewamy szklankę rosołku w której roztapiamy serki topione ( jeżeli robimy z większej ilości wywaru np z 1,5l dajemy wówczas 3 serki po 100g). Wywar wlewam do malaksera i dokładam serki, miksuje około 1 minuty. Kiedy serki się roztopią i powstanie gęsty krem wlewam wszystko do gotującego się wywaru, dodaję całość zielonej pietruszki, doprawiam solą, pieprzem i gotuję około 3 minuty.
Podaję z grzankami lub klopsikami.
Smacznego :)
Kremowa zupa serowa z zieloną pietruszką
Składniki niezbędne do przyrządzenia kremowej zupy z serków topionych
Kremowa zupa serowa z zieloną pietruszką
Do gotującego się wywaru wlewamy roztopione serki topione
Kremowa zupa serowa z zieloną pietruszką
Gotujący się krem doprawiamy solą, pieprzem i dużą ilością zielonej pietruszki