KasiaJulcia

KasiaJulcia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 97]

Kremowa zupa z brokułów

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Zupa pełna żelaza idealna dla anemików i kobiet w ciąży.

Kremowa zupa z brokułów

Składniki:

Kremowa zupa z brokułów

 

  • Brokuły 50 dag
  • Kostka warzywna 1 szt
  • Jogurt naturalny 150 g
  • Czosnek 1 mały ząbek
  • Liść laurowy 1 szt
  • Płatki migdałowe 4 płaskie łyżki
  • Wędzony łosoś w
  • plasterkach 5 dag
  • Natka pietruszki 1 szt
  • Pieprz cytrynowy do smaku
  • Sól do smaku

Sposób przygotowania:

Kremowa zupa z brokułów
Zagotować litr bulionu z kostki warzywnej. Brokuł umyć, oddzielić różyczki brokułów od łodyg. Natkę pietruszki umyć. Z czosnku usunąć łuski. Do wrzącego bulionu włożyć pokrojone łodygi brokułów, rozgnieciony czosnek, liść laurowy. Po 10 min dodać różyczki brokułów i gotować 5 - 7 minut na małym ogniu. Wyjąć liść laurowy i kilka różyczek brokułów. Bulion pozostawić do ostygnięcia. Resztę brokułów i przestudzony bulion zmiksować. Wymieszać z jogurtem, doprawić do smaku pieprzem cytrynowym i solą. Podgrzać na małym ogniu, dodać wyjęte różyczki brokułów. Plasterki łososia pokroić na cienkie paseczki, rozłożyć do talerzy, wlać zupę, posypać płatkami migdałowymi i przybrać nieposiekaną natką pietruszki.

Tagi:

brokuły