bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Kremowa zupa z kurek

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Przepyszna kremowa zupa z kurek.

Kremowa zupa z kurek

Składniki:

Kremowa zupa z kurek

 

  • 30 dag kurek
  • 2 ziemniaki
  • cebula
  • 50ml wytrawnego białego wina
  • 100 ml śmietany 18% do zup
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • tymianek
  • natka pietruszki
  • masło
  • grzanki z czerstwego chleba usmażone na maśle

Sposób przygotowania:

Kremowa zupa z kurek
Ziemniaki pokoic w kostkę, cebulę tez. Rozgrzac masło, podsmażyć cebulę, dorzucić pokrojone w kostkę ziemniaki, smażyć razem ok. 5 minut mieszajac zeby nie przywarły warzywa do dna. Dodać umyte kurki (cześć odłozyć do przybrania zupy), dodac zioła, zalać winem, odparować. Wlac bulion i gotować, aż kurki i ziemniaki będą miękkie. Doprawić solą i pieprzem. Zupę zmiksować, dodać śmietanę. Zmikwoac jeszcze raz.Pozostałe kurki usmazyć na masle, doprawic solą i pieprzem. Z chleba zrobic grzankiZupe podawac na talerzu ze smażonymi kurkami. Zupa najlepsza jest nastepnego dnia.

Tagi:

zupa chleb zupy