p.jola1

p.jola1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 919]

Kremowa zupa z kury

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zupa-krem z kury z marchewką i selerem

Kremowa zupa z kury Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kremowa zupa z kury

 

  • Połowa. mięsa z gotowanej kury,
  • 1 marchew gotowana,
  • 1/4 szt. selera gotowanego,
  • litr rosołu
  • 1/2 łyżeczki kurkumy,
  • szczypta gałki muszkatałowej,
  • 2 łyżeczki skrobii kukurydzianej,
  • 2 łyżki śmietany słodkiej

 

Sposób przygotowania:

Kremowa zupa z kury
Do litra rosołu wkładamy kawałki gotowanej marchewki i selera. Mięso gotowane z połowy kury, rozdrabniamy na mniejsze kawałki, dodajemy do rosołu a następnie miksujemy za pomocą blendera z marchewką i selerem na krem, doprawiamy 1/2 łyżeczki kurkumy i szczyptą gałki muszkatałowej. Skrobię kukurydzianą mieszamy ze śmietaną, wlewamy do zupy-kremu i zagotowujemy, chwilke jeszcze gotujemy aż uzyskamy odpowiednią gęstość zupy. Rozlewamy do miseczek i podajemy z groszkiem ptysiowym lub francuskim paluszkami.
Kremowa zupa z kury
Do zupy-kremu potrzebujemy mięsa gotowanego z kury
Kremowa zupa z kury
Gotowane mięso z połowy kury, rozdrobnić na mniejsze kawałki, zmiksować z marchewką i selerem na krem

Tagi:

mięso