darmiona

darmiona

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 304]

Kremowe risotto z suszonymi grzybami leśnymi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Mocno kremowe risotto z grzybami suszonymi, natką pietruszki i parmezanem doskonale komponuje się z sałatką z botwinki, którą znajdziecie w moich przepisach

Kremowe risotto z suszonymi grzybami leśnymi Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kremowe risotto z suszonymi grzybami leśnymi

 

  • 200 g ryżu arborio
  • ok litr bulionu wołowego
  • 2 spore łyżki masła
  • 1 cebula
  • natka pietruszki
  • parmezan
  • pieprz mielony
  • białe wino - 3/4 szklanki
  • 3-4 garście suszonych grzybów leśnych

Sposób przygotowania:

Kremowe risotto z suszonymi grzybami leśnymi
Bulion należy podgrzać. Grzyby zalać niewielką ilością wody i ugotować. Następnie grzyby pokroić na mniejsze kawałki (zostawić wodę, w której się gotowały). Cebulę pokroić drobno. Na dużej patelni rozpuścić połowę masła i zeszklić cebulę. Wsypać ryż, chwilę podsmażać i zalać winem. mieszać aż wino ryż je wchłonie i teraz stopniowo dodawać trochę bulionu i często mieszać. W międzyczasie dodać pokrojone grzyby razem z wodą, w której się gotowały. Kiedy ryż zrobi się miękki, dodać starty parmezan, resztę masła i posiekaną natkę pietruszki.
Kremowe risotto z suszonymi grzybami leśnymi
Etap 1 ugotowane grzyby pokroić na mniejsze kawałki
Kremowe risotto z suszonymi grzybami leśnymi
Etap 2 Do cebuli i ryżu dodać białe wino
Kremowe risotto z suszonymi grzybami leśnymi
Etap 3 Dodać grzyby razem z wodą, w której się gotowały
Kremowe risotto z suszonymi grzybami leśnymi
Etap 4 Posypać startym parmezanem, dodać masło