Magdalina

Magdalina

Szef Kuchni
[Przepisów: 28]

Kremówka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Kremówkę, przygotowuje się dosłownie w 5 min. :) Jest idealna zarówno dla dorosłych jak i dla dzieci.

Kremówka

Składniki:

Kremówka

 

  • 1 l mleka
  • 1/2 kostki masła
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • cukier waniliowy
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 żółtka
  • ok 2 paczki herbatników

 

Sposób przygotowania:

Kremówka
1 litr mleka podzielić na pół. 1 część zagotować wraz z masłem i cukrem waniliowym. W części 2 rozmieszać (najlepiej mikserem, żeby nie było grudek) mąkę, cukier oraz żółtka. Z tak przygotowanych składników zagotować budyń.W blaszce o wymiarach 35x26 wyłożyć pergaminem, następnie rozłożyć herbatniki- wylać gorący budyń- przykryć warstwą herbatników. Górną warstwę herbatników najlepiej jest rozłożyć identycznie jak dolną - wtedy będziemy kroić idealne kwadraciki bądź prostokąciki.Blachę włożyć do zimnego miejsca (nie do lodówki), poczekać aż budyń zastygnie. Na koniec posypać kremówkę cukrem pudrem.