Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Kremówka domowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Pyszna i bardzo słodka,idealna do kawy.Bardzo łatwa w wykonaniu,więc zawsze się udaje.U mnie bardzo szybko znika po przygotowaniu.

Kremówka domowa

Składniki:

Kremówka domowa

 

 

  • Krem:
  • 2 żółtka
  • 1 całe jajko
  • 1 szklanka cukru
  • 2 i pół szklanki mleka
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 2 cukry waniliowe

 

  • Do posypania:
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Kremówka domowa
1.Ciasto:z podanych składników zagniatamy ciasto,formujemy kulę i wkładamy na godzinę do lodówki.Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie części,wałkujemy i wykładamy nim blaszki o wymiarach 24 cm x 35 cm.Następnie ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy przez około 45 minut,w temperaturze 170 stopni.Pod kremówkę nie dajemy pergaminu. 2.Krem:odlewamy 1 szklankę mleka.Resztę mleka gotujemy z cukrami waniliowymi i połową cukru.Jedno jajko i dwa żółtka ucieramy z resztą cukru na puszystą masę, dodajemy mąkę i szklankę zimnego mleka,dokładnie miksujemy.Następnie masę wlewamy do gorącego mleka przez sitko ciągle mieszając,uważając aby krem się nie przypalił. Chwilę gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając. 3.Zimne placki przekładamy letnim kremem i oprószamy cukrem pudrem. 4.Odstawiamy do stężenia kremu. Rady: Ciasto trochę w trakcie pieczenia się skurczy więc warto rozciągnąć go na boki formy do pieczenia.