Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Kremówka na biszkoptach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Dwukolorowy delikatny placek na biszkoptach z solidną porcją kokosu, który dobrze przypieczony jest aromatyczny i chrupiący.

Kremówka na biszkoptach Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kremówka na biszkoptach

 

  • 1,5 litra mleka
  • 2 budynie waniliowe bez cukru
  • 2 budynie wiśniowe bez cukru
  • paczka podłużnych biszkoptów
  • 5 białek
  • 150 g wiórków kokosowych
  • 3 łyżki cukru
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • kostka czekolady

 

Sposób przygotowania:

Kremówka na biszkoptach
Mleko rozlewamy do dwóch garnków i z każdego odlewamy po pół szklanki do rozprowadzenia proszku i po łyżce mąki do każdego smaku. Mleko słodzimy do smaku i gotujemy budynie zgodnie z zaleceniami producenta. Dużą formę wykładamy papierem i układamy szczelnie biszkopty. Gorące budynie wylewamy na biszkopt w dowolny sposób i kolejność. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy porcjami cukier, 2 łyżki mąki i wiórki kokosowe. Mieszamy delikatnie i wykładamy na budyń, równamy. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na jakieś 25 - 30 min. Wyjmujemy i studzimy, nadaje się do krojenia po całkowitym wystudzeniu. Na gorące ścieramy kostkę czekolady.
Kremówka na biszkoptach
Spód dużej formy wykładamy szczelnie biszkoptami.
Kremówka na biszkoptach
Gorące budynie wykładamy na biszkopt w dowolny sposób.
Kremówka na biszkoptach
Pianę usztywniamy cukrem i mąką, a następnie dodajemy wiórki.
Kremówka na biszkoptach
Na jeszcze gorące ciasto ścieramy odrobinę czekolady.