Siedlce

Siedlce

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 414]

Kremówka na francuskim cieście 3

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

pyszna napoleonka-kremówka

Kremówka na francuskim cieście 3 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kremówka na francuskim cieście 3

 

  • 2 szklanki mąki
  • 1,5 kostki margaryny
  • 1 jajo
  • 150 ml zimnej wody
  • Masa karpatkowa

Sposób przygotowania:

Kremówka na francuskim cieście 3
Dwie szklanki mąki wsypujemy na stolnicę. Do niej dołączamy margarynę- z tym, że kroimy na mniejsze kawałki. Wbijamy do składników jedno jajo , i dodajemy zimną wodę. Teraz wszystkie składniki siekamy nożem. Jeżeli zaczną się połączać zaczynamy zagniatać rękoma. Schładzamy ciasto przez ok 2-3 godziny. Schłodzone ciasto dzielimy na dwie części. Dwie jednakowe blachy obkładamy papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkowujemy na cienkie placki i przekładamy do blaszek. W nagrzanym do 180 stopni piekarniku pieczemy ok 20 minut. Krem karpatkowy robimy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na upieczony placek wykładamy naszą masę karpatkową, przykrywamy drugim plackiem - delikatnie przyciskając. Ostygniętą napoleonkę posypujemy cukrem pudrem.
Kremówka na francuskim cieście 3
wsypujemy na stolnicę składniki na ciasto i zagniatamy
Kremówka na francuskim cieście 3
zagniecione ciasto cienko rozwałkowujemy
Kremówka na francuskim cieście 3
wykładamy na blachę i pieczemy ok 20 minut
Kremówka na francuskim cieście 3
gotową napoleonkę posypujemy cukrem pudrem