dajanecka

dajanecka

Starszy Kucharz
[Przepisów: 19]

Kremówka papieska wg dajanecka

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne ciasto z delikatnym nadzieniem bydyniowym , które zadowoli kazde podniebienie, nawet tych , którzy są bardzo wymagającymi smakoszami.

Kremówka papieska wg dajanecka

Składniki:

Kremówka papieska wg dajanecka

 

 

  • 150 dag zimne masło,
  • 1/2 sztuki jajko,
  • 3 sztuki jaja,
  • 150 dag cukier,
  • 100 gram mąka,
  • 600 ml mleko,
  • 1 łyżeczka aromat waniliowy,
  • 200 gram masło

Sposób przygotowania:

Kremówka papieska wg dajanecka
Przepis ciasto:

Ciasto jest trochę pracochłonne. Wszytskie wymienionenione składniki na ciasto łączymy ze sobą, dodatkowo dodajemy  wody- tak  około 15 ml średnio. wyrabiamy nasze ciasto. Tylko masło ma nam się nie rozpuścić w rękach. Tworzymy z niego kulę. W dalszej koljeności na nasze wyłożoną Stolnice -wysypujemy mąkę, wykładamy nasze ciasto i  rozwałkowywujemy je na kształc a'la gwiazda. Na rozwałkowane ciasto kładziemy pozostałą cześć masła. I składamy je w kopertę.

Dalej zajmując się ciastem musimy go wałkowac na kształt prostokąta i skłądamy go na 3 części oczywiście wałkujemy dalej.Dalej składamy dwa razy na cztery warstwy,lecz pamiętamy,ze za każdym razem wałkujemy. Został nam już tylko jeden etap- ostatni- składamy ciasto na trzy warstwy i wałkujemy,przygotowane ciasto musimy odłożyć do lodówki na okres dwóch godziin.

Po okresie dwóch godzin musimy wyciągnąc jedną cześć ciasta. Wałkujemy je na kształt naszej blaszki, a dokładnie jej spodu. Takie ciasto wykładamy na blachę, która wyłożona jest papierem do pieczenia. Piekarnik nastawiamy na tempr 180 stopni. Po okresie 4-5 minut zwiększamy temp do 200 stopni. Okres pieczenia srednio 15 minut.

Druga cześć ciasta przygotowujemy tak samo:)



Nadzienie:

Jest proste w wykonaniu i nie sprawi nam wielu kłopotów.

300 ml mleka nastawiamy w garnuszku na ogień-zagrzewamy. Do drugiej cześci dodajemy jaja, cukier oraz mąkę. Miksujemy na gładką mase, którą dodajemy do ciepłęgo mleka. Gdy przestanie nam gęstnieć zdejmujemy z palnika. Odstawiamy do wystudzenia. Od czasu do czasu mieszamy .







200 gram masła dzielimy nna małe kawałki i miksujemy na puszystą masę. Dodajemy budyń- jego kilka łyżek. Dodajemy w dalszej kolenosci aromat waniliowy i oczywiście musimy miskować. 



Na 1 ciasto wykladamy nasza mase  i przykrywamy druga częścią.

Polecam

Tagi:

jajko jajka