iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Kremówki z bitą śmietaną

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 29

Do deseru użyłam gotowego ciasta co skróciło czas przygotowania, ale nic nie zaszkodziło dla smaku tego deseru.

Kremówki  z bitą śmietaną

Składniki:

Kremówki z bitą śmietaną

 

  • 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
  • 1 szklanka śmietany 36%
  • 1 śmietan fiks
  • 2 łyżki cukru pudru
  • ½ łyżeczki otartej skórki cytrynowej
  • kilka truskawek
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Kremówki z bitą śmietaną

ETAP 1:

Kremówki  z bitą śmietaną
Ciasto pociąć na równe prostokąty i upiec.

Ciasto rozwinąć i pociąć na równe prostokąty o wymiarach 4 cm na 8 cm, ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia po wierzchu delikatnie posypać cukrem pudrem i wstawić blaszki na 30 minut do lodówki, aby ciasto się ponownie schłodziło.

Piec w temp. 200 st około 10-15 minut do zrumienienia, następnie wystudzić.

ETAP 2:

Kremówki  z bitą śmietaną
Przełożyć upieczone ciastka kremem i truskawkami.

Śmietankę ubić z cukrem pudrem i śmietan fiksem, truskawki pokroić w plasterki.

Jedno ciasto posmarować śmietanka od góry i na nim ułożyć plasterki truskawek, drugie ciastko posmarować śmietanką od dołu i nim przykryć truskawki, złożone ciastka schłodzić w lodówce, a przed podaniem posypać cukrem pudrem.


Tagi:

ciastka owoce