jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Kremowy barszczyk z pieczonych warzyw

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 13

Barszczyk powstaje bardzo szybko, nie licząc oczywiście czasu pieczenia. Jest bardzo aromatyczny dzięki obecności pieczonej cebuli i czosnku. Dodatek sera feta idealnie dopełnia całość!

Kremowy barszczyk z pieczonych warzyw Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kremowy barszczyk z pieczonych warzyw

 

  • Składniki:
  • 3 buraczki średniej wielkości,
  • 3 małe marchewki,
  • 1 cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • ok 1 litr bulionu,
  • 3 łyżki oliwy,
  • kminek,
  • majeranek,
  • świeżo mielony kolorowy pieprz do smaku
  • sól, ocet, cukier do smaku,
  • ser feta do podania (około 200 gram),
  • natka pietruszki do podania

 

Sposób przygotowania:

Kremowy barszczyk z pieczonych warzyw
Buraczki i marchew dokładnie myjemy. Osuszone warzywa owijamy w folię aluminiową i pieczemy do miękkości. Cebule oraz czosnek obieramy, także zawijamy w folie i pieczemy do miękkości. W trakcie pieczenia należy sprawdzać miękkość warzyw. Najkrócej będą się piec cebula i czosnek. najdłużej buraczki. Warzywa pieczemy 200°C. Upieczone warzywa wyjmujemy z foli i lekko studzimy. Przestudzone obieramy ze skórki (buraczki i marchew) i kroimy na mniejsze części. Pokrojone warzywa zalewamy bulionem i gotujemy około 7 minut. Ugotowane dokładnie miksujemy. Zmiksowane ponownie stawiamy na gazie i doprawiamy do smaku. Gotowy, przyprawiony barszczyk rozlewamy do miseczek. na wierzchu układamy pokrojony ser feta. całość dekorujemy natką pietruszki i podajemy.
Kremowy barszczyk z pieczonych warzyw
Buraczki zawijamy w folię aluminiowa i pieczemy
Kremowy barszczyk z pieczonych warzyw
Upieczone warzywa odwijamy i delikatnie studzimy
Kremowy barszczyk z pieczonych warzyw
Pokrojone warzywa podlewamy płynem i gotujemy
Kremowy barszczyk z pieczonych warzyw
Gotowe warzywa miksujemy. całość doprawiamy do smaku

Tagi:

sery ser