Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Kremowy sernik z mango

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Pyszny i bardzo delikatny sernik o smaku mango. Kremowy dzięki kąpieli wodnej, lekko owocowy – my bardzo lubimy takie.

Kremowy sernik z mango

Składniki:

Kremowy sernik z mango

Spód:

  • 150 g herbatników pełnoziarnistych
  • 60 g masła

Masa serowa:

do dekoracji

Sposób przygotowania:

Kremowy sernik z mango

ETAP 1:

Kremowy sernik z mango
Tortownicę 23cm wyścielić papierem. Wsypać ciastka z masłem, wyrównać, ugnieść i wstawić do lodówki na pół godziny.

Spód: herbatniki zmiksować w rozdrabniaczu, dodać rozpuszczone masło i wymieszać. Tortownicę 23cm wyścielić papierem, a od spodu folią aluminiową (sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej). Wsypać ciastka z masłem, wyrównać, ugnieść i wstawić do lodówki na pół godziny.

ETAP 2:

Kremowy sernik z mango
Masa serowa: duże mango obrać, usunąć pestkę. Miąższ pokroić niedbale, zmiksować blenderem na mus.

Masa serowa: duże mango obrać, usunąć pestkę. Miąższ pokroić niedbale, zmiksować blenderem na mus.

ETAP 3:

Kremowy sernik z mango
Do mango wbić całe jajka, wsypać cukier i zmiksować. Wsypać obie mąki i dodać twaróg. Zmiksować ale nie ubijać.

Do mango wbić całe jajka, wsypać cukier i zmiksować. Wsypać obie mąki i dodać twaróg. Zmiksować ale nie ubijać.

ETAP 4:

Kremowy sernik z mango
Masę wlać na schłodzony spód. Wstawić do większej blaszki do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Wlać wrzątek do 1/3 wysokości tortownicy. Po 15 minutach zmniejszyć temperaturę do 150 i piec jeszcze 40 minut. Wystudzić i schłodzić całą noc w lodówce.

Masę wlać na schłodzony spód. Wstawić do większej blaszki do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Wlać wrzątek do 1/3 wysokości tortownicy. Po 15 minutach zmniejszyć temperaturę do 150 i piec jeszcze 40 minut. Wystudzić i schłodzić całą noc w lodówce.
Tuż przed podaniem sernik udekorować mango, pokrojonym w długie paseczki


Tagi:

ciasto sernik