zufikowo

zufikowo

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 159]

Kremowy sos grzybowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Szybki, pożywny i pełen aromatu sos. Pasuje do makaronu lub np. domowych kluseczek.

Kremowy sos grzybowy

Składniki:

Kremowy sos grzybowy

 

  • 200-300 g świeżych grzybów leśnych
  • 5-6 grzybów suszonych
  • 1 szklanka wywaru z grzybów
  • 100 ml śmietanki do sosów
  • (użyłam 30% ale może być np. 22% czy inna)
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oleju rzepakowego

Sposób przygotowania:

Kremowy sos grzybowy
Suszone grzybki moczymy, oczyszczamy i gotujemy w małej ilości wody 10 minut. Wyjmujemy cedzakiem grzybki, wywar zostaje. W tym czasie siekamy cebulkę i czosnek, szklimy je na oleju, dorzucamy umyte i pokrojone świeże grzyby, smażymy razem ok. 5 minut. Dodajemy pokrojone grzybki wyjęte z wywaru, zalewamy wszystko wywarem i ok. 3 minut dusimy. Dodajemy śmietankę, doprawiamy i na małym ogniu dusimy aż sos zgęstnieje (ok. 5 minut). Na koniec posypujemy natką. Smacznego!

Tagi:

sosy grzyby