Kremowy torcik z truskawkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Torcik jest lekki i pyszny.również dobrze smakuje z pomarańczami lub mandarynkami

Kremowy torcik z truskawkami

Składniki:

Kremowy torcik z truskawkami

 

  • biszkopt:
  • 1 szklanka cukru
  • 5 jajek
  • 1 szklanka mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa:
  • 1 l mleka 3,2%
  • 2 szklanki śmietany 18%
  • 4 jajka
  • cukier waniliowy
  • kostka margaryny do peiczenia
  • 1 szklanka cukru pudru
  • Oraz:
  • 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego
  • 40 dag truskawek
  • galaretka truskawkowa

Sposób przygotowania:

Kremowy torcik z truskawkami
1. Biszkopt: jajka utrzeć z cukrem, mieszać z mąką i proszkiem do pieczenia. Wlać do tortownicy (śr. 24 cm). Piec 30 minut w 180 stopniach C. 2. Masa: mleko zagotować, śmietanę mieszać z jajkami i wlać do mleka. gotować, aż powstanie twarożek. Studzić na durszlaku. Margarynę z cukrami zmiksować. Stopniowo dodać twarożek. 3. Biszkopt przekroić na 2 placki. Nasączyć 1/4 szklanki przygotowanej ostudzonej wody wymieszanej z kwaskiem. Jeden krążek włożyć do tortownicy. rozsmarować połową masy. Przykryć drugim krążkiem. Smarować resztą masy. Układać połówki truskawek, zalać tężejącą galaretką.schłodzić w lodówce.