Magdusia1312

Magdusia1312

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 85]

Kresowe klopsiki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Nieco wzbogacone zwyczajne mielone:)

Kresowe klopsiki

Składniki:

Kresowe klopsiki

 

  • 50 dag. mięsa mielonego
  • 15 dag. ugotowanego w osolonej wodzie ryżu
  • 40 dag. kapusty
  • 15 dag. żółtego sera
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • majeranek
  • oregano
  • bułka tarta
  • 1 duża cebulka

 

  • sos:
  • 1 szklanka bulionu [może być z kostki]
  • 1 słoiczek przecieru pomidorowego z cebulką
  • słodka papryka w proszku
  • pieprz
  • mąka pszenna

Sposób przygotowania:

Kresowe klopsiki
Kapustę pokroić na cienkie paseczki, ugotować. Do miski wrzucić mięso, jajko, ryż, wymieszać. Cebulkę podsmażyć na maśle, wrzucić wszystko, łącznie z tłuszczem do mięsa, wymieszać. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wrzucić do masy mięsnej. Doprawić do smaku. Jeśli mięso będzie zbyt luźne, można dosypać bułki tartej.Formować płaskie klopsiki, smażyć na oleju na złoty kolor. Zrobić sos, gotując bulion z przecierem, przyprawiając pieprzem i papryką. Zagęścić mąką. Klopsiki polać sosem.