2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Kresowy boczek z suszonym jabłkiem

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Boczek nadziewany suszonym jabłkiem,żurawiną rodzynkami i mięsem mielonym to idealne połączenie ,ma tę zaletę że można go podać i na ciepło i na zimno,tym przepisem będzie delektować się cała rodzina.

Kresowy boczek z suszonym jabłkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kresowy boczek z suszonym jabłkiem

 

 

Sposób przygotowania:

Kresowy boczek z suszonym jabłkiem
Boczek umyć,osuszyć ręcznikiem papierowym. natrzeć solą pieprzem oraz dowolną przyprawą do mięsa.Odstawić na godzinę w chłodne miejsce. Łopatkę wieprzową zmielić z cebulą dodać rodzynki i żurawinę doprawić farsz do smaku sola i sosem tabasco, dodać mąkę ziemniaczaną dokładnie wymieszać,rozłożyć równomiernie na całym płacie boczku-pozostawić wolne brzegi. Posypać suszonymi jabłkami zawinąć w rulon,związać sznurkiem bawełnianym. Posypać po wierzchu resztą przypraw. Włożyć do naczynia żaroodpornego zamknąć pokrywą.Wstawić do nagrzanego do 180*c piekarnika i piec około 1,5-2 godzin.W czasie pieczenia polewać wierzch sosem wytworzonym z boczku.Na kilkanaście minut przed końcem pieczenia zdjąć pokrywę i zrumienić skórkę. Podawać na zimno lub ciepło udekorowany natką świeżej pietruszki.
Kresowy boczek z suszonym jabłkiem
z mięsa mielonego żurawiny rodzynek przyrządzamy farsz
Kresowy boczek z suszonym jabłkiem
farsz rozkładamy równomiernie na boczku posypujemy suszonymi jablkami
Kresowy boczek z suszonym jabłkiem
zawijamy całość w rulon obwiązujemy sznurkiem
Kresowy boczek z suszonym jabłkiem
posypujemy resztą przypraw układamy w naczyniu i pieczemy