aliss06

aliss06

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 210]

Krewetki czosnkowo-pietruszkowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Tak przyrządzone krewetki, podane samodzielnie bądź z sosem będą stanowiły wspaniałą przystawkę zarówno na ciepło jak i na zimno.

Krewetki czosnkowo-pietruszkowe

Składniki:

Krewetki czosnkowo-pietruszkowe

 

  • 200 - 250 g krewetek
  • 3 ząbki czosnku
  • pół pęczka natki pietruszki
  • sok z połowy cytryny
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Krewetki czosnkowo-pietruszkowe

ETAP 1:

Krewetki delikatnie osusz na papierowym ręczniku. Następnie nożem podważaj kolejne elementy pancerza i usuń je wraz z odnóżami. Trzymając ogon, odetnij łepek. Kolejnym etapem jest delikatne nacięcie krewetki wzdłuż grzbietu, aby usunąć znajdującą się tam żyłkę, czyli układ trawienny. Tak przygotowane krewetki wystarczy jeszcze tylko opłukać w zimnej wodzie i są gotowe do dalszej obróbki.

ETAP 2:

Na patelni rozgrzej masło wraz z olejem, wrzuć przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż przez ok 3 min. Następnie dodaj wcześniej przygotowane krewetki oraz natkę pietruszki. Całość smaż przez ok 3-5 min (w zależności od wielkości krewetek). Pod koniec dopraw solą i pieprzem.