mufl26

mufl26

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Krewetki po grecku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Jest to danie, które szczególnie lubię robić zimą, gdy nie mam ochoty stać długo przy garnkach i mam ochotę na coś smacznego a krewetki są g

Krewetki po grecku

Składniki:

Krewetki po grecku

 

  • Porcja dla 2 osób

 

  • 0,5 kg mrożonych lub świeżych krewetek – mogą być z ogonkiem, można się go pozbyć
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 puszka odcedzonych pomidorów z puszki
  • 1 drobno posiekana czerwona cebula,
  • 3 drobno posiekane ząbki czosnku ,
  • pół łyżeczki wysuszonych ziaren ostrej papryki lub jeśli nie ma to papryka w proszku
  • 1 łyżka suchego oregano lub 2 łyżki świeżego oregano
  • Czerwona słodka papryka
  • 250dkg rozdrobnionego widelcem sera fety
  • bułka, ewentualnie ryż

 

 

 

Sposób przygotowania:

Krewetki po grecku
Gdy krewetki się rozmrażają kroję pół czerwonej cebuli i wrzucam na patelnię z oliwą. Po mniej więcej 5 minutach, gdy cebula staje się już zeszklona, dorzucam 3 ząbki czosnku i pół łyżeczki wysuszonych ziaren ostrej papryki lub jeśli nie mam to paprykę w proszku. Jeśli krewetki są świeże, trzeba je trochę podsmażyć aż będą przezroczyste i różowe (około 1-3 minut). Do całości dodaję około 1 szklanki odcedzonych pomidorów z puszki, dorzucam oregano, sól, płatki ostrej papryki i słodką paprykę. Gotuję wszytko mieszając, przez około 5 minut, a jeśli sos będzie zbyt gesty, można dodać pozostałego soku z pomidorów. Dorzucam krewetki i wszystko razem wkładam do piekarnika nastawionego wcześniej na około 205C. Mrożone, czyli ugotowane wcześniej krewetki piekę 7 minut, świeże 10. Po tym czasie całość posypuję 250 dkg pokruszonej fety i wrzucam na dodatkowe 3-5 minut. Jeśli ktoś nie chce się bawić w zapiekanie, można pominąć ten krok i po prostu wszystko zrobić na patelni. Do tego świeża bułka do maczania w pomidorowym sosie, ewentualnie zrobiony wcześniej ryż.