Pasje Jolki

Pasje Jolki

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 96]

Krewetki w oleju z czosnkiem na ostro

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo przyzwoita przystawka do wina białego lub czerwonego lub dodatek do makaronów, kanapek czy ryżu.

Krewetki w oleju z czosnkiem na ostro Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Krewetki w oleju z czosnkiem na ostro

 

  • około 1 kilograma krewetek
  • 1 główka czosnku
  • pęczek natki pietruszki
  • duża szczypta soli
  • pół litra oleju roślinnego
  • szczypta peperoncino

Sposób przygotowania:

Krewetki w oleju z czosnkiem na ostro
Krewetki oczyścić i osuszyć. 

Rozgrzać olej, wrzucić na niego krewetki .

Smażyć około 6-8 minut, mieszając. Dodać szczyptę peperoncino mielonego.

Dodać posiekany czosnek z posiekaną natką pietruszki.

Posolić sporą szczyptą soli. 

Dusić wszystko około 6 minut, aż czosnek się podsmaży. 

Często mieszać, aby się nic nie przypaliło.

Gorące krewetki razem z zawartością patelni przełożyć do nie wielkich słoików.

Zalać wszystko olejem roślinnym, zakręcić. 

Gdy ostygną trzymać w lodówce.
Krewetki w oleju z czosnkiem na ostro
Krewetki podczas smażenia podostrz szczyptą peperoncino
Krewetki w oleju z czosnkiem na ostro
Dodaj po krótkim czasie czosnek z pietruszką
Krewetki w oleju z czosnkiem na ostro
Gorące krewetki przełóż do słoików i zalej olejem

Tagi:

krewetki