jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Krewetki w piwnej panierce

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

danie na przekąskę w karnawale i nie tylko

Krewetki w piwnej panierce

Składniki:

Krewetki w piwnej panierce

 

  • 30 dkg krewetek
  • 200 ml zimnego piwa
  • 14 dkg mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • olej- do smazenia
  • 2 cytryny
  • ostra papryka- szczypta
  • sól
  • majonez

Sposób przygotowania:

Krewetki w piwnej panierce
Krewetki rozmrozić i odsączyć z nadmiaru wody.
Mąkę - 3 łyżki odłożyć, wymieszać z solą, papryką oraz z proszkiem do pieczenia, a następnie zmiksować stopniowo dolewając piwo.
Krewetki obtoczyć w pozostałej mące, zmoczyć w cieście i włożyć do gorącego oleju.
Smażyć partiami na złoty kolor, przez 2 minuty, po czym odsączyć na papierowym reczniku z nadmiaru tłuszczu.
Podajemy ciepłe z cząstkami cytryny i majonezem.

Tagi:

piwo krewetki