Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Krewetki w sosie koktajlowym

  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Generalnie na porcję sosu koktajlowego bierze się po 2-3 krewetki oraz (co nie jest

Krewetki w sosie koktajlowym

Składniki:

Krewetki w sosie koktajlowym

 

  • ok 0,5 kg mrożonych krewetekSos:

 

  • 0,5 kg majonezu

 

 

 

 

  • keczup w takiej ilości by sos zabarwić na różowo

 

Sposób przygotowania:

Krewetki w sosie koktajlowym
Generalnie na porcję sosu koktajlowego bierze się po 2-3 krewetki oraz (co nie jest konieczne) odrobinę krabów. Najważniejszy jest, bowiem sos. Jabłka obrać i drobno pokroić. Brzoskwinie osączyć z kompotu i drobno pokroić. Wymieszać owoce z majonezem, doprawić cytryną, posolić i dodać tyle keczupu, by nadać całości różowe zabarwienie. Sos powinien być gęsty, a w smaku słodko-kwaśny. Włożyć go do wydrążonych połówek jabłek, albo do pucharków lub płaskich szampanek. Jeśli chcemy - lekko posypać krabami. Następnie do każdej porcji dać po dwie – trzy dopiero, co rozmrożone krewetki, za wieszając je na brzegu naczynia. Pucharki i szampanki można ozdobić wykładając część wnętrza listkiem sałaty, kawałkami cytryny, pomarańczy, brzoskwini, etc.