IwonaDD

IwonaDD

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 59]

Krewetki w szynce na fasolce

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszne pożywne danie na bazie owoców morza i fasolki szparagowej. Idalne w sezonie letnim. Polecam serdecznie.

Krewetki w szynce na fasolce Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Krewetki w szynce na fasolce

 

  • 10 szt krewetki duże świeże
  • 5 plastrów szynki długodojrzewającej
  • 1/2 kg fasolka szparagowa
  • olej/oliwa do smażenia
  • 2 szt ząbki czosnku
  • sól,pieprz do smaku
  • 5ml brandy/grappa lub koniak do podlania
  • mąka do obtoczenia

Sposób przygotowania:

Krewetki w szynce na fasolce
Fasolkę oczyścić, obciąć końcówki i obgotować 5 minut w osolnym wrzątku. Na patelnie wlać kilka ml oleju, dodać2 zgniecione ząbki czosnku i fasolkę, doprawić solą i pieprzem, przykryć pokrywką i smażyć ok. 20 minut aż fasolka będzie miała lekko rumianą skórkę, mieszając raz na jakiś czas. Krewetki oczyścić usuwając pancerz i środkową żyłkę, opłukać i osuszyć, skropić olejem. Odstawić na 10-15 min do lodówki. Po tym czasie krewetki obtaczyć w mącei owinąć połową plastra szynki,rozgrzać olej i smażyć je na dużym ogniu po 2 minuty każdej ze stron, podlać alkoholem, odparować i podawać na wcześniej usmażonej fasololce. Smacznego!
Krewetki w szynce na fasolce
Krewetka obtoczna w mące i
Krewetki w szynce na fasolce
Krewetki przygotowane do smażenia, ułożone na desce
Krewetki w szynce na fasolce
Smażenie krewetek na dużym ogniu, na oleju