KRISTOFE

KRISTOFE

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 336]

Krewetki z delikatnym sosem holenderskim

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Na jesienną pluchę, gorące krewetki z wyśmienitym sosem.

Krewetki z delikatnym sosem holenderskim

Składniki:

Krewetki z delikatnym sosem holenderskim

 

  • 6-7 świeżych dużych krewetek, ( w ostateczności mrożone )
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól, pieprz do smaku,
  • 4 małe pomidorki,
  • 1/4 cytryny,
  • zielona część cebuli, kilka oliwek, troszkę suszonej pietruszki i paluch pszeniczny do dekoracji,
  • dobra oliwa,

 

 

  • sos holenderski:
  • 1/8 kostki masła,
  • 1 żółtko,
  • sok z 1/8 cytryny,
  • sól, pieprz do smaku,

 

Sposób przygotowania:

Krewetki z delikatnym sosem holenderskim
Rozgrzewamy patelnię, skrapiamy oliwą, osolone i przyprawione pieprzem krewetki smażymy z każdej strony po około 3 minuty, podczas smażenia dodajemy drobno posiekany czosnek i delikatnie skrapiamy cytryną. Gotowe krewetki przekładamy w ciepłe miejsce i szybko przygotowujemy sos holenderski. W miseczce ubijamy dokładnie żółtka z sokiem z cytryny, solą i pieprzem, nie przerywamy ubijania dodając rozpuszczone gorące masło. Sos musimy doprowadzić do konsystencji majonezu. Pamiętajmy zawsze aby przed ubijaniem żółtek delikatnie je ogrzać. Na duży biały talerz wlewamy sos holenderski, układamy krewetki, dekorujemy pomidorkami, oliwkami, zieloną częścią cebuli oraz paluchem pszenicznym. Wszystko delikatnie skrapiamy oliwą, pieprzymy do smaku i posypujemy suszoną pietruszką.

Tagi:

sosy krewetki