Kniejson

Kniejson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 446]

Krewetki z duszonym porem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Krewetki na duszonym porze.

Krewetki z duszonym porem

Składniki:

Krewetki z duszonym porem

 

  • 500g krewetek
  • 2 pory
  • 50g żółtego sera
  • ząbek czosnku
  • pęczek natki pietruszki
  • pieprz cytrynowy
  • 2 łyżki masła
  • 50ml białego wina

 

Sposób przygotowania:

Krewetki z duszonym porem
Krewetki sprawić (oddzielić ogony od głów, zdjąć z nich pancerz i usunąć przewód pokarmowy), i zamarynować w soli i pieprzu cytrynowym. Ser zetrzeć i wysypać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, chipsy serowe piec aż będą rumiane. Na patelni roztopić łyżkę masła, na gorący tłuszcz wrzucić krewetki i posiekany czosnek, krewetki smażyć 3 min. Po zdjęciu krewetek z patelni wrzuć na nią łyżkę masła i ułóż na nim przekrojone wzdłuż pory, należy je smażyć 4 min tylko z jednej strony, po czym podlać winem i wstawić wraz z patelnia do pieca i piec aż do miękkości. Krewetki podawać z porem i chipsami z sera.

Tagi:

sery ser krewetki