Krewetki z grilla

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Natkę pietruszki drobno pokroić. Do naczynia na marynatę wlać wino, oliwę, obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz

Krewetki z grilla

Składniki:

Krewetki z grilla

 

  • 20 dużych krewetek
  • ½ szklanki oliwy z oliwek
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 lampka białego wina lub kieliszek brandy
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • 1 cytryna
  • patyczki do szaszłyków
  • 1 główka sałaty
  • sól, biały pieprz

Sposób przygotowania:

Krewetki z grilla
Natkę pietruszki drobno pokroić. Do naczynia na marynatę wlać wino, oliwę, obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz. Wymieszać. Krewetki obrać, oderwać ogonki, umyć, osuszyć i zanurzyć w marynacie. Odstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny, po godzinie odwrócić. Po wyjęciu z marynaty nadziewać na patyczki do szaszłyków i smażyć na grillu. Sałatę umyć, osuszyć, rozłożyć listki na talerzach lub półmisku. Podawać na sałacie z cytryną pokrojoną na ćwiartki.