Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

Krewetki z kokosową nutą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Niezwykle aromatyczne krewetki

Krewetki z kokosową nutą

Składniki:

Krewetki z kokosową nutą

 

  • 40 dag krewetek- rozmiar 31/40,

 

  • sok z 1/2 dużej pomarańczy i 1/2 limonki,

 

  • 1 bardzo duży ząbek polskiego czosnku,

 

  • 1 papryczka chili,

 

  • 3 cm kawałek świeżego imbiru,

 

  • 1 pęczek natki pietruszki,

 

  • 1/3 puszki mleka kokosowego,

 

  • 2 łyżki masła klarowanego,

 

 

Sposób przygotowania:

Krewetki z kokosową nutą
Krewetki rozmrażamy, opłukujemy, osuszamy na durszlaku. Czosnek obieramy, siekamy w cienkie paseczki lub w drobną kostkę. Papryczkę chili myjemy, przecinamy wzdłuż na pół, usuwamy ziarenka, kroimy w cieniutkie talarki. Wyciskamy sok z limonki i pomarańczy. Natkę drobno siekamy, imbir obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Na patelni rozpuszczamy masło klarowane. Wrzucamy czosnek i chili, smażymy około 60 sekund. Dodajemy krewetki i co chwilę mieszając smażymy 2-3 minuty (aż krewetki leciutko się zarumienią). Wrzucamy natkę pietruszki. Dodajemy mleczko kokosowe, soki z pomarańczy i limonki oraz imbir, dokładnie mieszamy. Gdy mleko się zagotuje, ściągamy krewetki z ognia i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy ze świeżym pieczywem lub ryżem.