michal_b

michal_b

Starszy Kucharz
[Przepisów: 8]

Książka Kucharska: Kuchnia śródziemnomorska z produktami Hortex

Krewetki z warzywami z Santorini

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Grecja słynie z oliwek i owoców morza, słynie też z niesamowitej gościnności Greków i przyjaznej szczególnie nam Polakom atmosfery. Zachęcam do stworzenia w domowym zaciszu namiastki słonecznej pachnącej Grecji.

Krewetki z warzywami z Santorini Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Krewetki z warzywami z Santorini

 

Sposób przygotowania:

Krewetki z warzywami z Santorini
Krewetki posiadają pancerz, którego trzeba będzie się pozbyć,w tym celu należy krewetkę rozprostować, w palcach przytrzymać tułów, a odwłok przekręcić o 90 stopni. Obierz odwłok z pancerzyka i co bardzo ważne usuń z grzbietu przewód pokarmowy! Bukiet Warzyw Kwiatowy HORTEX zblanszuj w gorącej osolonej i posłodzonej wodzie. Na patelni z grubym dnem rozgrzej odrobinę oliwy z oliwek i wrzuć pokrojoną w drobną kostkę paprykę czerwoną i żółtą oraz zblanszowane warzywa. Po 5-6 minutach dodaj czosnek, oraz krewetki. Zwróć uwagę by krewetki obsmażyć z każdej strony tylko przez krótką chwilę do momentu zmiany koloru. Następie dodaj oliwki i podlej winem. Kiedy sos zredukuje się o połowę, dodaj świeżą, posiekaną pietruszkę oraz sok z cytryn. Danie świetnie smakuje z odrobiną zimnego białego greckiego wina.
Krewetki z warzywami z Santorini