nasturella

nasturella

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 236]

Krewetki zapiekane z pomidorkami

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Idealne do świeżego pieczywa, nie wymagają dużo pracy i czasu

Krewetki zapiekane z pomidorkami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Krewetki zapiekane z pomidorkami

 

  • 250 g krewetek tygrysich
  • 150 g pomidorków koktajlowych
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 4 łyżki dobrej oliwy
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • sól,pieprz
  • listki bazylii

Sposób przygotowania:

Krewetki zapiekane z pomidorkami
Krewetki rozmrażamy, płuczemy, usuwamy ogonki i osuszamy. Przekładamy do żaroodpornego naczynia. Oliwę mieszamy z miodem. Czosnek obieramy, kroimy w plastry i układamy między krewetkami, polewamy połową oliwy z miodem, delikatnie solimy. Pomidorki myjemy i przekrajamy na pół, przykrywamy nimi krewetki i polewamy pozostałą częścią oliwy z miodem,pieprzymy. Zapiekamy w piekarniku pod przykryciem przez 20 minut na 180 stopni.Na koniec posypujemy świeżymi listkami bazylii.
Krewetki zapiekane z pomidorkami
Krewetki rozmrażamy i płuczemy pod bieżącą wodą
Krewetki zapiekane z pomidorkami
W naczyniu żaroodpornym układamy obrane krewetki z czosnkiem
Krewetki zapiekane z pomidorkami
Dodajemy umyte i pokrojone pomidorki, polewamy oliwą z miodem