klaudia 826

klaudia 826

Kuchcik
[Przepisów: 7]

Krokiety 6

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Dobrze znane każdemu, kto lubi barszcz czerwony. W moim domu serwowane w dniu Wigilii jako jedna z 12 świątecznych potraw.

Krokiety 6

Składniki:

Krokiety 6

 

  • Ciasto:
  • 1l mleka
  • mąka (ile zabierze)
  • łyżeczka soli
  • 2 jaja
  • szczypta cukru
  • Farsz:
  • a) pieczarkowy:
  • 1 kg pieczarek
  • 2 średnie cebule
  • vegeta, sól, pieprz, papryka do smaku
  • pół kostki margaryny
  • b) pieczarkowo-kapuściano-mięsny:
  • 0,5 kg pieczarek
  • 0,5 kg kapusty kiszonej
  • 0,5 kg mięsna mielonego
  • 1 cebula
  • sól, pieprz do smaku
  • Do panierowania:
  • 1-2 szkl. mąki
  • 3 jajka
  • 1-2 szkl. bułki tartej

Sposób przygotowania:

Krokiety 6
Przygotowujemy farsz:



a) pieczarkowy:



Pieczarki kroimy w plastry (nie myjemy ich, ewentualnie ścieramy brud, ponieważ stracą smak), a cebulę w piórka. W garnku rozpuszczamy pół kostki margaryny. Wsypujemy cebulę, czekamy aż się zeszkli. Następnie wsypujemy pieczarki i doprawiamy do smaku.



b) pieczarkowo-kapuściano-mięsny:



Kapustę gotujemy do miękkości. Następnie kroimy, by nie była za długa. Smażymy cebulę na złoto. dodajemy mięso mielone i czekamy aż się usmaży. Dodajemy do kapusty. Na tej samej, nieumytej patelni rozpuszczamy odrobinę margaryny i smażymy pieczarki. Dodajemy do reszty składników. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.



Przygotowujemy ciasto naleśnikowe:



Mleko, jajka, sól i cukier łączymy. Dosypujemy mąkę, ciągle mieszając. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Patelnie dobrze rozgrzewamy, smarujemy margaryną lub smalcem ( ewentualnie można użyć słoniny). Smażymy cienkie naleśniki.



Zawijanie i smażenie:



Na każdy ostudzony naleśnik nakładamy ok. 1-2 łyżek farszu (najlepiej na jego górną część). Następnie zawijamy boki naleśnika do środka i zwijamy do końca. Panieujemy kolejno w mące, jajku i bułce tartej. Smażymy na margarynie, na złoty kolor.