pchelka79

pchelka79

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 135]

Książka Kucharska: Świetne pomysły na dania z sosem Tao Tao

Krokiety grzybowe na włoskiej kapuście

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Krokiety tym razem w papierze ryżowym

Krokiety grzybowe na włoskiej kapuście

Składniki:

Krokiety grzybowe na włoskiej kapuście

 

  • 400 g ugotowanych grzybów
  • 1/2 kapusty włoskiej
  • 1 opakowanie papieru ryżowego
  • 2 cebule
  • pęczek natki pietruszki
  • garść orzechów włoskich
  • garść wyłuskanego słonecznika
  • olej
  • sos sojowo-grzybowy
  • ocet winny
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz, curry

 

Sposób przygotowania:

Krokiety grzybowe na włoskiej kapuście
cebulę obrać, pokroić w kostkę, zrumienić na patelni z dodatkiem oleju, dodać grzyby, smażyć kilka minut, przyprawić solą, pieprzem, sosem sojowo-grzybowym, wymieszać, zgasić ogień pod patelnią i dodać posiekaną natkę pietruszki, wymieszać, ostudzić, arkusze papieru ryżowego moczyć pojedynczo w letniej wodzie, na każdym układać porcje grzybów, zwinąć ciasno, zakładając też boki, krokiety smażyć pojedynczo w głębokim oleju (dobrze rozgrzanym) , osączyć na papierowym ręczniku, kapustę umyć poszatkować i gotować 5 minut w osolonej wodzie, osączyć, przelać zimną wodą, poczekać aż ocieknie, dodać do niej pokruszone orzechy i słonecznik, polać oliwą, octem winnym, przyprawić solą, pieprzem i curry, wymieszać, podawać z krokietami