Bahus

Bahus

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 624]

Krokiety litewskie

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Podawać z różnego rodzaju sosami, surówkami lub jako dodatek do barszczu lub bulionu.

Krokiety litewskie

Składniki:

Krokiety litewskie

 

Sposób przygotowania:

Krokiety litewskie
Ryż opłukać, zalać wrzącą, osoloną wodą, ugotować i odcedzić. Grzyby umyć, namoczyć, ugotować i posiekać, połączyć z ryżem, zmieloną szynką, startym serem, posiekaną natką pietruszki i jajkiem, doprawić do smaku. Z przygotowanej masy formować wałeczki o średnicy 3 cm, pokrajać na kawałki długości 8-10 cm, panierować w rozmąconym jajku i tartej bułce, smażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu ze wszystkich stron, potem dosmażyć kilka minut na małym ogniu.