halcia76

halcia76

Szef Kuchni
[Przepisów: 39]

Krokiety mięsno-kapuściane

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zawsze mile widziane na moim stole

Krokiety mięsno-kapuściane Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Krokiety mięsno-kapuściane

 

  • Farsz:
  • mała główka kapust
  • ziele angielskie .listek laurowy ,kminek, sól
  • ok.30 dag mięsa mielonego
  • 1-2 cebule
  • pieprz, Vegeta
  • Ciasto naleśnikowe:
  • 1 szkl.mleka
  • 1 szkl. wody
  • 1 łyżka oleju
  • sól, pieprz
  • mąka
  • 1 jajko
  • bułka tarta

 

 

 

Sposób przygotowania:

Krokiety mięsno-kapuściane
Kapustę obieramy z wierzchnich liści, wycinamy środek i drobno szatkowaną gotujemy z dodatkiem soli, listka laurowego ,ziela i kminku.Kiedy będzie już miękka odcedzamy. Mięso mielone smażymy z dodatkiem pieprzu i vegety. Na patelni dusimy pokrojoną cebulę kiedy będzie już szklista dodajemy mięso i dociśniętą z nadmiaru wody kapustę . Przesmażamy wszystko razem, w razie potrzeby doprawiamy jeszcze solą i pieprzem . Farsz musi być pikantny. Z mleka wody ,oleju ,mąki i jajka robimy ciasto naleśnikowe doprawiamy solę i pieprzem .Smażymy cienkie naleśniki na które nakładamy farsz ,składamy brzegi i zawijamy. Następnie odtaczamy w jajku i bułce tartej i smażymy na złoty kolor.
Krokiety mięsno-kapuściane
Poszatkowaną kapustę gotujemy z dodatkiem przypraw
Krokiety mięsno-kapuściane
Na upieczone naleśniki nakładamy porcję farszu
Krokiety mięsno-kapuściane
Krokiety składamy w kostkę a następnie panierujemy