jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Krokiety na wielkanocny obiad

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Krokiety z nadzieniem jajeczno- kiełbasianym smakują super. Jeśli podamy je do czerwonego barszczyku otrzymamy rewelacyjne danie. Krokiety polecam jako alternatywę dla tradycyjnego żurku lub białego barszczu!

Krokiety na wielkanocny obiad Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Krokiety na wielkanocny obiad

CIASTO

  • 2 szklanki mleka,
  • 2 jajka,
  • Ok 1 szklanka mąki,
  • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • Sól, świeżo mielony kolorowy pieprz do smaku,
  • 0,5 łyżeczki majeranku,

NADZIENIE

  • 5 jajek,
  • 3 białe kiełbaski,
  • Około 100 gram sera żółtego,
  • Pęczek szczypiorku,

DODATKOWO

Sposób przygotowania:

Krokiety na wielkanocny obiad

CIASTO:

Krokiety na wielkanocny obiad
W misce łączymy składniki ciasta

Mleko przelewamy do miski i dokładamy do niego pozostałe składniki ciasta: mąkę, jajka, proszek do pieczenia oraz przyprawy. Całość dokładnie miksujemy.

ETAP 2

Krokiety na wielkanocny obiad
Porcje ciasta wylewamy na rozgrzaną patelnię

Na patelni rozgrzewamy olej. Przygotowane ciasto wylewamy porcjami na rozgrzany tłuszcz. Naleśniki smażymy z obu stron do zrumienia.

NADZIENIE:

Krokiety na wielkanocny obiad
Przygotowane składniki nadzienia delikatnie łączymy ze sobą

Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Szczypiorek siekamy drobno. Kiełbasę kroimy w kostkę i delikatnie obsmażamy.
Tak przygotowane składniki nadzienia łączymy ze sobą.

ETAP 4

Krokiety na wielkanocny obiad
Porcje nadzienia wykładamy na usmażone naleśniki

Na usmażone naleśniki wykładamy po 2-3 łyżki świątecznego nadzienia. Brzegi naleśników zawijamy do środka , po czym naleśniki rolujemy, formując krokiety.

ETAP 5

Krokiety na wielkanocny obiad
Kolejno panierujemy uformowane krokiety

Tak uformowane krokiety obtaczamy kolejno w mące, jajku i bułce tartej. Krokiety obsmażymy na oleju z każdej strony do zrumienienia. Podajemy na ciepło posypane szczypiorkiem.